Hviids Vinstue

Gløgg - En varm og sød følgesvend på kolde dage

© Wonderful Copenhagen
Foto: Wonderful Copenhagen

Gløgg er en hellig del af de danske juletraditioner. Det er den perfekte drik at indtage efter en kold dag med juleshopping, eller mens du slentrer gennem et af Københavns mange julemarkeder.

Historikere har svært ved at finde kilden til, hvornår gløggen blev opfundet, men én ting er sikkert: Du kommer aldrig til at  finde en dansker, der kan huske en decembermåned, hvor gløggen ikke spillede en rolle. Drikken består traditionelt af varm rødvin med julede krydderier som kanel, appelsin, nelliker, mandler og rosiner. Gløgg serveres ofte med en ske, så man også får de spiselige ingredienser med. 

Gløgg er så dybt forankret i de danske juletraditioner, at der hvert år i november afholdes et mesterskab i gløgg for at skyde festlighederne i gang. Med store ting følger mange store fortolkninger, og vi har sammensat en guide nedenfor, så du kan beslutte, hvor du skal gå først på dit københavnske Gløgg-a-ton. Fra det traditionelle til det hippe og alt derimellem; der er en gløgg for enhver smag!

Liste
Kort
Oliviers & Co
Foto: Silke Bringstrup

Vinder gløgg

Køkkenchefen på restaurant Oberra, Anders Damgaard, bryggede sig i samarbejde med olivenoliepusherne i Oliviers & Co sig til både dommernes og folkets jurys 1. plads til det årlige tilløbsstykke DM i Gløgg. Gløggen er toppet med mandarinolivenolie fra Olivers & Co, hvilket ifølge dommerne til DM gav lyst til at genbesøge gløggen igen og igen. 

Hviids Vinstue
Foto: Wonderful Copenhagen

Den traditionelle gløgg

Den 11/11 kl. 11:00 lancerer Hviids Vinstue, en af de ældste barer i København, som åbnede i 1723, deres gløgg. Det er en årlig begivenhed, der går tilbage til 1954, og den opskrift, der bruges i dag, er den samme som i 1954. Hviids Vinstue er derfor vores anbefaling til dit traditionelle glas gløgg.

Paloma Vermuteria
Foto: Daniel Rasmussen

Den hippe gløgg

Paloma Vermuteria er berømt for sit "hippe" miljø og for sine mange Vermount-drinks. Deres gløgg er en klassiker, men med et twist. Den indeholder traditionelle julekrydderier, æbler og appelsiner og 10 år gammel spansk brandy. Det giver ekstra dybde til gløggen, og både Paloma Vermuteria og deres gløgg vil hurtigt blive din favorit.

Enghave Plads 9
Foto: Anne-Sophie

To-go gløgg

På Enghave Plads 9 tilbyder de både hvid og rød glögg med portvin, rom, rosiner & mandler. Du kan enten nyde den i baren eller tage den med to-go. Sidstnævnte betyder, at du kan snuppe en kop og gå en tur rundt på den smukke Enghave Plads eller Vesterbro, mens du nipper til din gløgg. En ægte dansk juleoplevelse!

bird.
Foto: Daniel Rasmussen

Den alternative gløgg

bird. lancerede en alternativ version af gløgg i 2022, og den var enormt populær. I stedet for at basen var rødvin, var det varm gin og juice. Julekrydderierne er der stadig, så du behøver ikke bekymre dig om at komme i stemning.

Nimb at Christmas
Foto: Anders Bøggild

Den luxuriøse gløgg

Nimb er, uanset hvilken en af dem du befinder dig, en luksuriøs oplevelse. Deres gløgg er ingen undtagelse! Hvis du bestiller en gløgg på Nimb, får du også nogle af deres hjemmebagte julegodter at nyde den sammen med. Vi anbefaler at prøve den i Nimb Bar lige på grænsen til Tivoli, hvor du kan læne dig tilbage og nyde den knitrende pejs i det smukke højloftede rum.