Sådan bruger du Københavns kultur – også mens museerne er lukket
Selvom coronaen holder Københavns museer, attraktioner og meget andet lukket – så har mange åbnet deres digitale døre til en masse særlige kulturoplevelser.
Tipsene i denne kulturguide giver virtuelle smagsprøver på museer og institutioner, som kalder på et rigtigt besøg, så snart de fysiske døre igen åbner, og du for alvor trænger til at få stillet den sult på kultur og oplevelser, som har meldt sig i løbet af nedlukningen.
Lad os hjælpe kulturen og København på vej ved at bruge byens institutioner. Lige nu i digital form, men især også, når de igen åbner for besøg. Du kan selvfølgelig også støtte dem ved at købe årskort og gavekort eller donere til dit yndlingsmuseum - det har Tikkio gjort nemt.
Københavns restauranter har desuden skruet op for nye, fantastiske takeaway tilbud. Se hvordan du støtter dem i denne guide.
Foto:Eleonora Costi
For de arkitektur- og designinteresserede
Bliv klog på Københavns arkitektur med DAC
Dansk Arkitektur Center har længe været fremme i den digitale vandresko med masser af online måder at lære Københavns arkitektur og byrum at kende. Med deres gratis app får du de bedste historier bag byens arkitektur fortalt. Den rummer mere end 300 nedslag i Københavns arkitektur og tematiske gåture gennem byen skabt af DACs erfarne guider. Find guiderne på dac.dk
På virtuel arkitekturrejse med Bjarke Ingels
Nåede du ikke DACs udstilling ’BIG Presents Formgivning’, der sluttede først på året? Så er der stadig håb. Du kan nemlig selv spankulere rundt i stjernearkitektens form- og farverige univers i udstillingen, som blev afholdt i DACs rammer i BLOX, som du dermed også får et kig ind i, hvis du ikke allerede har været forbi. Læs mere
Guidede gåture på egen hånd gennem Vesterbro og Nørrebro
Hvor godt kender du egentlig de to stenbroskvarterer? Med de digitale guider Know Your ’Bro i hånden, kan du komme under huden på de bydele, du troede du kendte så godt, og få nye historier langs den rute, du bliver guidet gennem. Følg ruten på din telefon på knowyourbro.dk
Designpodcasts og kreative opgaver til børn hos Designmuseum Danmark
Design Museum Danmark tilbyder en samlet guide med museets digitale ressourcer, som bl.a. omfatter podcasts, digitale udstillinger og virtuelle ture – og ikke mindst opgaver, der stimulerer børnenes kreativitet. Læs mere
Foto:Morten Svane
For børn og deres familier
Online undervisning live fra ZOO
Alle hverdage kl. 10 og 14 tager Københavns ZOO børn med inden for i den lukkede have til undervisning særligt rettet mod børn i 0.-3. klasse. Andre børn er selvfølgelig også velkomne til at se med, når dyrepasserne viser dyrene frem og fortæller om deres sanser, kommunikation, føde m.m. Det sker på ZOOs facebookside.
Gratis modelleringskits hos Thorvaldsens Museum
Denne aktivitet er ikke digital, men fysisk og lige til at tage med hjem til glæde for børn i alderen 3 til 11 år. I hele 2020 fejrer museet nemlig Thorvaldsens 250-års fødselsdag og uddeler i den forbindelse gratis portrætmodellerings-kit, som stilles til afhentning ude på trappen alle hverdage. Læs mere her.
Masser af spændende ting at lære for både børn og voksne på Nationalmuseet
Hvad betyder isolation for os? Og hvilken rolle har sygdomme og epidemier spillet gennem historien? Nationalmuseets eksperter har både dyb indsigt og formidable formidlingsevner. Det gør i dén grad deres serie af højaktuelle film værd at se. Derudover har Nationalmuseet både hjemmeskole og en række spændende fortællinger for de små fortalt af børn fra stenalderen, oldtidens Ægypten m.m. Besøg natmus.dk/corona.
Quiz løs om videnskabens forunderlige verden med Experimentarium
I videnskabsuniverset på Experimentariums hjemmeside venter der forskellige quizzer, som voksne og børn kan gætte løs på hjemmefra, når Netflix skal have en pause. Læs mere.
En virtuel tur til Valhalla på Storm P. Museet
Tag på en virtuel 3D-tur på Storm P. Museet på Frederiksberg, og oplev den aktuelle udstilling om Valhalla - Danmarks største tegneserie succes nogensinde. Besøg Storm P. Museet.
Google streetview indenfor i Den Blå Planet
Fiskenes svævende bevægelser i deres rette element får du ikke med, men farverne og alle de forskellige akvarier og bassiner kan du komme tæt på med Google Streetview, som har været på rundtur inden for i Den Blå Planet.
Foto:SMK Statens Museum for Kunst
For kunstelskerne
Gå på kunstopdagelse på den populære Louisiana Channel
Louisiana Museum of Modern Art har altid været turen med kystbaneturen værd, og er i den digitale verden også et besøg værd. Deres Louisiana Channel på YouTube og på deres eget website lægger ramme til mere end 700 videoer med kunstnere, som kan streames ganske gratis. Besøg Louisiana Channel.
Udforsk ARKEN fra din sofa
Med deres nye koncept ARKEN Hjemmefra tilbyder ARKEN en gratis virtuel kunstoplevelse, når deres kunstformidlere hver onsdag kl. 16 og søndag kl. 14 giver et kig ind i ARKENs aktuelle udstillinger. Se mere og tilmeld dig her.
Hvis du længes efter at se på kunst i den virkelige verden, har ARKEN også en række værker, der kan opleves under åben himmel i deres skulpturpark. Mange af værkerne lægger op til leg og deltagelse og er derfor også sjove for børn at udforske.
SMK skruer op for den digitale formidling af museets samling
SMK - Statens Museum for Kunst har givet den en ekstra skalle på deres digitale kanaler, hvor de formidler den imponerende samling. Døren til open.smk.dk med mere end 40.000 online værker står altid åben - for som de siger: "Museet er lukket, samlingen er åben.". Der deles også gavmildt ud af kunst og tilhørende historier på deres sociale medier, mens der på hjemmesiden fortælles om kunstens rolle i krisetider. Se mere på smk.dk.
Besøg Den Hirschsprungske Samling og andre museer med Googles kunstprojekt
Besøg museet hjemmefra og udforsk den faste samling med metoden, som du kender fra Google Street View. Det samme kan du gøre med SMK, Ny Carlsberg Glyptotek og flere andre af Københavns museer via Google Art Project.
Forstå barokken, renæssancen og den danske guldalder
Nivaagaards Malerisamling er en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder, som du lige nu kan både nærstudere og downloade i museets digitale samling.
Foto:Karoline Hill
For dem der kan li’ film og scenekunst
Kunsthal Charlottenborg og Kunstfilmenes netflix
Kunsthal Charlottenborg stiller i samarbejde med det internationale kunstnerkollektiv DIS, udstillingsstedet Tranen og CPH:DOX alle film og serier på streamingplatformen Dis.art gratis til rådighed for hele Danmark frem til 1. september 2020. Følg med på dis.art.
Oplevelser på begge sider af tæppet hos Det Kongelige Teater
På Det Kongelige Teaters nye, gratis univers KGL Xtra kan du både streame udvalgte forestillinger fra repertoiret og komme tæt på de skuespillere og medarbejdere, som normalt får forestillingerne til at ske. Se mere her
Foto:Martin Heiberg
For royalisterne og de historisk interesserede
Tag på royal rundtur på Rosenborg Slot
Hvornår har du sidst kigget inden for de 400 år gamle mure på slottet midt i byens fornemmeste have? Nu har du muligheden for at tage på et royalt visit på Rosenborg Slot. Se mere
… og fortsæt turen til Amalienborg Slot
Det er nærliggende at fortsætte den royale rundtur i Københavns slotte på Amalienborg Slot, som også har åbnet deres digitale døre for besøg. Derudover kan du jo stadig svinge forbi Amalienborg Slotsplads, hvis du er ude og få frisk luft (med forsvarlig afstand til andre, selvfølgelig). Se mere.
På 360 graders tur gennem Frederiksborg Nationalhistorisk Museum
Det smukke slot inviterer på en digital vandring gennem flere hundrede års danmarkshistorie via museets virtuelle tur. Oplev Frederiksborgs pragtrum og stuer og komme tæt på begivenheder og kongelige personligheder. Tag de virtuelle ture her
Politimuseet fortæller hver dag om en mordsag med betydning for danmarkshistorien
Hver gennemgår gennemgår Politimuseet en mordsag fra arkiverne. Fælles for dem alle er, at de har haft stor bevågenhed og betydning for politiet og for vores historie. Følg med hver dag kl. 11 på Facebook.
Ny podcastserie: København i 1000 år
Hør Københavns historie via Københavns Museums nye podcastserie. Fra de første spor af byen og sørøverangreb over byggeboom og brande. Se mere og lyt med her